Marka pazarlama nedir? – Markalaşma ve marka konumlandırma tanımları
“Harika ürünler kendini satar.”
Bu ünlü alıntı internette binlerce kez paylaşıldı ancak hedef kitlesini bulmak isteyen herhangi bir ürün veya hizmetin temel bileşeni kalite olsa da, başarısını belirleyen başka faktörler de var.
Dünyanın en ünlü markaları bile ürünlerini yoğun bir şekilde tanıtıyor ve marka farkındalığını büyük bir özenle oluşturuyor.
Tüm çabalarını marka pazarlaması ve konumlandırmasına harcamasalar, Apple’ın mı yoksa Coca-Cola’nın mı dünyanın en değerli beş markası arasında olup olmayacağını yalnızca tahmin edebiliriz.
Birçok insan ve pazarlamacıların bazıları marka kavramını yalnızca basit bir logo ve şirket adının hoş bir font ile yazılmış hali olarak görüyor.
Şimdi, bu anlaşılması zor kavramı tartışmaya başlayabiliriz.
İçindekiler
Marka nedir?
Marka, bir şirketin temsil ettiği her şeyi temsil eder ve ürünlerini veya hizmetlerini, hedeflerini, vizyonunu, kültürünü ve temel değerlerini kapsar.
ABD’de 18. yüzyılın ikinci yarısında, sığır yetiştiricileri, hayvanlarını tanımlamak ve sahipliklerini kanıtlamak için ısıtılmış bir markalama demiri kullanarak işaretlerdi.
Aynı dönemde üreticiler de rakiplerinden farklılaşmak adına ambalajlı ürünlerine markalarını koymaya başladılar. Bu, markalaşmanın doğuşudur, ancak o zamanlar hâlâ tek boyutlu ve daha az karmaşıktı.
Günümüzde şirketler aşırı doymuş bir pazarda rekabet etmek zorundalar ve reklamcılığın yükselişi ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte “marka” terimi her zamankinden çok daha karmaşık ve soyut hale geldi.
Bir marka, her şirketin başarıya giden altın biletidir. Bu nedenle, birçok şirketin harika bir marka oluşturmak için dijital pazarlama kampanyaları kullanması şaşırtıcı değildir.
İşletme sahipleri, profesyonel web geliştirme ve pazarlama uzmanlarının yardımını alarak daha fazla potansiyel müşteri çekmek ve satışlarını artırmak için web sitelerini ve sosyal medya sayfalarını geliştirir.
‘Marka’ bir şirketin kimliğini yansıtır.
Gerçek anlamda başarılı şirketler, müşterilerinde belirli duygular uyandıran bir marka yaratmayı başarır.
Coca-Cola, mutluluk ve neşeyle bağlantılı bir markayı ustaca yarattığı için bunun mükemmel bir örneğidir.
Tüm reklamları mutlu insanlar, güzel zamanlar ve özel alanların paylaşılması etrafında dönerken, ana marka rengi olarak kullanılan kırmızı, izleyiciler tarafından sıcak ve şenlikli olarak deneyimleniyor.
Potansiyel müşterilerinizin şirketiniz hakkındaki ilk izlenimlerini etkileyeceği ve şekillendireceği için markanızı nasıl tanımladığınız çok önemlidir.
Markanızı tanımlarken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli noktalardan bazıları şunlardır:
- Hedeflerinizi belirleyin
- Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını araştırın
- Kendinizi rakiplerinizden farklı kılın
- Markanızın kişiliğini oluşturun
- Markanızın sorunlara nasıl bir çözüm sunduğunu anlatan kısa ve net bir açıklama hazırlayın
Markanızın birincil amacı nedir? Ürününüz veya hizmetiniz hangi sorunları çözüyor? Markanızın net hedeflerini tanımlamak, satış konuşmalarınızı daha iyi konumlandırmak için çok önemlidir. Markanızı bilmek ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirmek, kendinizi diğerlerinden ayırmanıza yardımcı olabilir.
Markanız için benzersiz bir kişilik oluşturduğunuzda daha fazla insan sizi fark edecektir. Trendleri takip etmek her zaman kazanmanızı sağlamaz. Bazen, görünüşte tuhaf bir marka stratejisi bile viral hale gelebilir.
Marka pazarlaması nedir?
Marka pazarlaması söz konusu olduğunda, birincil hedef marka bilinirliği ve görünürlüğünü artırmaktır. Marka pazarlaması sadece tanıtım ve reklamdan çok daha fazlasıdır.
Müşteriler çok sayıda çeşitli ürün, hizmet, marka ve şirkete maruz kalmaktadır ve çok sayıda olası seçeneğe sahiptirler.
Tabii ki, satın alma kararları sadece rasyonel değildir.
Çoğu durumda, duygular müşteri davranışında önemli bir rol oynar ve başarılı markaların marka pazarlama stratejilerini oluştururken akıllarında tam olarak bu vardır.
Hedef kitleniz markanızın misyonun ne olduğunu, temel değerlerinizin ne olduğunu, ürünlerinizin hangi özelliklere ve faydalara sahip olduğunu anlamalı ve marka pazarlaması markanızı onlara yaklaştırmaya çalışmaktadır.
Başarılı bir marka için doğru marka pazarlama stratejisini seçmek çok önemlidir, çünkü her yaklaşım her şirket için işe yaramayacaktır.
Marka pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?
Marka stratejiniz bu yolculukta en güçlü silahınız olacaktır.
İşlevi, bir dizi belirli hedefe ulaşarak markanızın gelişmesine ve büyümesine yardımcı olmaktır.
Kitlenizle anlamlı, uzun vadeli bir ilişki kurmanızı sağlayacak markalaşma çabalarınızın temel taşıdır.
Başarılı bir marka pazarlaması stratejisi, markanızın temel özelliklerini oluşturmak için reklam, sosyal medya kanalları, pazarlama ve halkla ilişkilerden yararlanmanıza olanak tanır.
Her marka pazarlama stratejisi, etkili olmak için aşağıdaki temel unsurlara dayanmalıdır:
A – Hedef kitle
Bu, herhangi bir pazarlama veya satış stratejisinin ilk adımıdır, çünkü doğru tanımlanmış bir hedef kitleniz yoksa tüm pazarlama, markalaşma ve reklam çabalarınız boşa gidecektir.
Sosyal medya ağları, müşterilerinizin tercihleri hakkında araştırma yapmak için harika bir araçtır.
Satın alma kararlarını ne zaman ve neden verdiklerini bilmek, stratejinize ince ayar yapmanızı sağlayacaktır.
Herkese hitap etmeye çalışmayın çünkü bu sadece ters tepecektir çünkü müşterilerinizin onları anlamadığınız izlenimine kapılacaktır.
B – Tutarlılık
Müşterilerinizle etkileşiminiz tutarlı olmalıdır, bu da görsel estetiğiniz, marka tonunuz ve mesajınız uyumlu ve tanınabilir olmalıdır.
Marka tutarlılığı, güven ve sadakat oluşturmak için çok önemlidir çünkü kitlenizin onunla özdeşleşebilmesi için adınızı bilmesi gerekir.
Örnek vermek gerekirse, Loyola Üniversitesi‘nin yaptığı bir araştırmaya göre renk, marka bilinirliliğini %80’e kadar artırabiliyor.
Mesajınızın tutarlılığı önemlidir; bu, her gönderinizin, fotoğrafınızın veya reklamınızın temel değerlerinizi yansıtması gerektiği ve mesajınızın benzersiz ve tanınabilir marka sesiniz ile iletilmesi gerektiği anlamına gelir.
Nike ve “Just do it” sloganı, tüm pazarlama ve markalaşma çalışmalarında sergilediği kararlı, azimli, başarma hevesinde tavrıyla tutarlılığın mükemmel bir örneğidir.
C – Duygular
Satın alma kararları verirken duyguların önemini daha önce belirtmiştim.
Birçok marka, duygusal markalaşmayı kullanarak ve neredeyse kült benzeri bir takipçi kitlesi yaratarak kendilerini olmazsa olmazlar arasına yerleştiriyor.
Apple yeni iPhone’unu her piyasaya sürdüğünde, müşterileri sadece bu cihaza sahip olmak için sıraya bile giriyor.
Peki, neden böyle?
iPhone yalnızca normal bir akıllı telefon değildir.
Özellikle genç kitleler arasında duygusal değeri çok büyük. Ona sahip olmak neredeyse seçkin bir kulübün üyesi olmak gibidir.
Psikolojik olarak konuşursak, insanlar başkalarına bağlı hissetmeye ihtiyaç duyarlar, bir gruba ait olma duygusunu arzularlar ve Apple’ın onlara hayatlarını daha kolay, daha iyi ve daha eğlenceli hale getirme vaadiyle birlikte verdiği şey budur.
D – Değişim
Bu, tutarlılık kavramına zıt görünse de, markaların son trendlere ayak uydurmak için esnek ve değişime istekli olması gerekir.
Bu değişikliklerin, markanızın temel değerlerini sarsması veya markanızın sesini değiştirmesi gerekmiyor.
Rekabetçi, hızlı tempolu bir pazarda imajınızı değiştirmek veya ürünlerinizde bazı kozmetik değişiklikler yapmak gerekebilir.
Ayrıca reklam ve pazarlama tekniklerinizi, ürün adlarınızı, web sitenizi veya ambalajınızı değiştirmeye odaklanabilir ve marka kimliğinize ve temel değerlerinize bağlı kalmaya devam edebilirsiniz.
Yeni bir yaklaşım getirmek, hem mevcut müşterilerinizi elinizde tutmanızı hem de yenilerini kazanmanızı sağlayabilir.
E – Sadakat
Müşteriyi elde tutma oranındaki %5’lik bir artışın kârda %25’lik bir artış sağladığını biliyor muydunuz?
Bu nedenle, sadık bir müşterinin en büyük varlığınız olduğu sonucuna varabiliriz, bu yüzden onlara olabildiğince sık teşekkür ettiğinizden emin olmalısınız.
Bunun için çeşitli yöntemler bulunuyor ancak bazen kişiselleştirilmiş bir “teşekkürler” mektubu bile fazlasıyla yeterli olabilir.
Mektubu bir tarafa bırakırsak, hedef kitlenize kalem, tişört, çanta, USB bellek veya defter gibi markalı ürünler vermek, onları önemsediğinizi gösterecek hoş bir jesttir. Bu büyük bir yatırım gibi görünse de, karşılığını verecektir.
Büyük, önemli, kurumsal müşteriler söz konusu olduğunda, kaliteli bir Bluetooth hoparlörü, deri bir defter veya ön ödemeli hediye kartı gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
Marka konumlandırma
Marka konumlandırma stratejileri, marka bilinirliğinizi ve görünürlüğünüzü artırmada hayati öneme sahiptir.
Markanızın ve ürünlerinizin hangi yönünü vurgulamak istediğinize bağlı olarak farklılık gösteren birkaç yaklaşım bulunuyor. Aşağıdaki stratejilerden bazılarını seçebilirsiniz.
Kalite konumlandırma genellikle başka bir yaklaşımla eşleştirilir, çünkü esas olarak tüm markalar ürünlerinin kalitesinde ısrar etme eğilimindedir.
Bu nedenle öne çıkmak zordur, bu nedenle markanızın uzmanlaşacağı belirli bir alanı seçip ona odaklanmak iyi bir fikirdir.
Problem ve çözüm konumladırma, hedef kitlenizin problemlerini ve endişelerini ele aldığı ve onlara bir çözüm sunduğu için çok güçlü bir yöntem olabilir.
İşin püf noktası, sorunlu noktaları belirlemek, verimli ve etkili çözümler bulmak ve hedef kitlenize ürününüz veya hizmetinizle sorunlarının hızla ortadan kalkacağını göstermektir.
Ünlü desteğiyle konumlandırma oldukça popüler bir durumda. Markanızın temel değerlerini temsil eden ve yansıtan bir yıldız seçerek hedef kitlenizin güvenini kazanabilirsiniz.
Bu strateji, markanızı herkesin tanıdığı ünlü, havalı bir kişiyle ilişkilendirdiği için aşinalığa dayanır. Oldukça maliyetli olmasına rağmen, ünlülerin yönlendirdiği konumlandırmanın karşılığını verdiğine yıllardır şahit oluyoruz.
Marka pazarlaması, kapsamlı ve veri destekli bir strateji ile uygulandığında marka oluşturma sürecinize büyük katkıda bulunacaktır.