Metaverse ve kripto para başarısızlıkları üst üste geliyor. Mark Zuckerberg, şirket satın almadan yeni büyüme alanlarına giriş yapmakta zorlanıyor ve bu bir sorun.
Facebook’un inovasyon geçmişi başarısızlıklar ile dolu: 2013’teki lansmanından sonra başarısız olan Android telefonlar için bir ana ekran; Snapchat rakipleri Poke ve Slingshot (2014 ve 2015); ve mobil geliştirme platformu Parse. Şirket ayrıca Amazon Inc.’in Alexa’sına benzer bir asistan oluşturma çabasında da bocaladı.
Facebook’un iş gücü, yürütme ve ölçeklendirmede öne çıkıyor, ancak yenilikçi ürünler geliştirmek isteyen yazılım geliştiricileri başka yerlere gitme eğiliminde. Facebook’ta pek çok kişi, yeni bir prototipin veya özelliğin reklam harcamalarına katkıda bulunmasını sağlamak için kendilerini baskı altında buluyor.
Doğru satın alımların yeni pazarlara kapı açma konusunda büyük bir yardımcı etken olduğu doğru. Örneğin, Apple Inc., akıllı telefonlar için ödeme teknolojisi yapan Kanadalı Mobeewave girişimi için 100 milyon dolar ödediği için, iPhone’un tüccarlar için yaklaşan ödeme özelliği büyük ölçüde mümkün olacak.
Zuckerberg, 2012’de Facebook’un mobil cihazlara hızlı geçişini yönlendirirken, aynı yıl 1 milyar dolarlık Instagram satın alması bu değişim için kritikti. Instagram artık Facebook’un gelirlerinin dörtte birinden fazlasına katkıda bulunuyor.
Metaverse planları
Metaverse daha da radikal bir pivotu temsil ediyor. Sanal gerçekliğin genel olarak benimseneceği konusunda çok daha az fikir birliği var ve VR için yazılım oluşturma, mühendislik ekiplerinin uyum sağlaması masaüstünden mobil cihazlara göre daha zor.
Zuckerberg için bariz cevap, Roblox Corp gibi metaverse’de yol alan bir şirket satın almasıdır. Bu şirketin çılgınca popüler sanal dünyasında, günlük 50 milyona yakın ziyaretçinin oyun oynadığı, konserlere katıldığı veya sadece arkadaşlarla sohbet ettiği, tam olarak bu türden etkinlikler olduğu görülüyor. Hatta Roblox’un merkezi, Meta ile aynı şehir olan Menlo Park, California’da bulunuyor ve hisselerinin son zamanlarda düşmesiyle, giderek daha çekici bir devralma hedefi gibi görünüyor.
Büyük satın alımlara dur deniyor!
Geçmişte bu kadar çok Büyük Teknoloji anlaşmasını onaylamamış olmanın şaşkınlığı içinde olan düzenleyiciler, gelecekteki satın almaları daha yoğun bir şekilde inceleyeceklerinin, hatta onları engelleyebileceklerinin sinyalini verdiler. Örneğin, The Information’da aralık ayında yayınlanan bir rapora göre, Federal Ticaret Komisyonu Meta’nın 400 milyon dolarlık sanal gerçeklik şirketi Within’i satın almasıyla ilgili resmi bir soruşturma başlattı. Meta bu anlaşmayı bir yıldan önce kesinleştiremeyecek. Birleşik Krallık’taki rekabet düzenleyicileri de Meta’nın bir GIF arama şirketi satın almasını engellemişti.
Zuckerberg’in parasını bastıra bastıra metaverse’e girmek istediği ortada. Son iki yılda, Beat Saber’ın arkasındaki stüdyo olan Big Box VR, Unit 2 Games ve Beat Games dahil olmak üzere, çoğunlukla oyun alanında bir dizi küçük sanal gerçeklik şirketini satın aldı. Ancak Instagram gibi dev etki yaratan satın alımlar yapmayı başaramadı. Zuckerberg, Oculus’un kuruluş hikayesi hakkında bir kitap olan “Geleceğin Tarihi”ne göre, birkaç yıl önce değeri tek haneli milyarlarda olan Unity’yi satın almaya çalışmış. Unity o zamandan beri halka açıldı ve 28 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip.
Düzenleyiciler biraz daha bağışlayıcıyken Zuckerberg bu satın almaların peşinden gitmediği için kendisine kızıyor olmalı. Şimdi 62 milyar dolarlık az bütçesi ile, tüketicilerin kullanmak istediği yeni hizmetler oluşturmaya yönelik daha zorlu bir işe odaklanması gerekiyor.
Bu, herhangi bir büyük şirketin yapması zor bir geçiş. Microsoft Corp. bunu başardı, ancak Zuckerberg için ne yazık ki bu başarıyı elde etmek için Microsoft’a yepyeni bir CEO gerekti.